Toon website >
 • Informatie

  Kunstencentrum Waalwijk
  Irenestraat 3
  5141 GJ Waalwijk
  T 0416 56 16 16
  info@kunstencentrumwaalwijk.nl

  Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag:
  9.00-21.00 uur

  Muzieklocatie Waspik
  Den Bolder
  Schoolstraat 19
  5165 TR Waspik

Actueel

De Cultuur Loper gaat door!

Cultuureducatie met Kwaliteit en de Cultuur Loper gaan verlengd worden met nog eens 4 jaar van 2017 tot en met 2020!

Ook is het eindadvies Onderwijs 2032 afgelopen week gepresenteerd, waarin ook cultuureducatie een belangrijk doel is. 
Vakoverschrijdend werken, onderzoekend vermogen, 21e eeuwse vaardigheden, Kunst-in-Leren, Autopoiesis, Meervoudige Intelligentie: allemaal sluiten ze aan bij het gedachtengoed van de Cultuur Loper. 

In 2017 kun je als school ook instappen in de Cultuur Loper! Het programma neemt jou en je school mee in de ontwikkeling van jullie eigen doelen op het gebied van cultuureducatie, biedt scholing voor leerkrachten om de deskundigheid te bevorderen; ontwikkel jezelf als leerkracht en versterk je lessen in creativiteit en andere vormen van kunstzinnige oriëntatie. Bovendien zijn er extra financiële middelen voor leerlingenactiviteiten.

Als je instapt in 2017, kun je nog 4 jaar profiteren! Neem contact op met je directie of ICC-er, en vraag een oriënterend gesprek aan met de intermediair van Kunstencentrum Waalwijk, desgewenst bij jullie op school. Mail naar s.vreeburg@kunstencentrumwaalwijk.nl

Alle informatie over de Cultuur Loper is online te vinden, net als het eindadvies van Onderwijs 2032. 

Combinatiefunctie budget wordt Activiteitenbudget Cultuur en Cultuur Coach
In 2017 is er een nieuwe invulling gekomen van het combinatiefunctiegeld. In de voorgaande jaren konden basisscholen € 2,00 per leerling krijgen voor cultuuractiviteiten met de leerlingen. Met ingang van 1 januari 2017 is er niet meer een vast budget per leerling, maar kunnen er aanvragen worden gedaan voor allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. 

Er is een ruim Activiteitenbudget voor leerlingenactiviteiten op school, met de lokale culturele omgeving en de grote wereld van musea, voorstellingen etc. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een kunstdag met allerlei workshops, met een klas naar een museum, een muziekvoorstelling op school, een lessenreeks met verschillende kunstdisciplines rond een thema etc.
En er is een Cultuurbudget voor de inzet van een Cultuur Coach op school; Dat werkt ongeveer zoals de Buurtsportcoach:

* Wil jij jouw beeldende lessen een boost geven en samen gaan werken met een Cultuur Coach Beeldend: dat kan. 
* Of samen met een Cultuur Coach Muziek gaan werken aan het verbeteren van je eigen muzieklessen.
* Je kunt ook een Cultuur Coach Theater inzetten in je lessen, over burgerschap of pesten bijvoorbeeld.
* Je kunt ook denken aan dans en beweging, een Cultuur Coach Dans kan je leren hoe je dat tussen het leren door kunt inzetten.
* Je school kan ook kiezen voor een naschools programma Cultuureducatie, met verschillende kunstdisciplines.

De informatie hierover is gestuurd naar alle schoolleiders en ICC-ers. Als jij wensen of goede ideeën hebt, laat het hen dan weten! Aanvragen ontvangen we graag vóór 31 april 2017. 

Schoolleiders en ICC-ers kunnen een adviesgesprek aanvragen: stuur dan een mail naar  s.vreeburg@kunstencentrumwaalwijk.nl 

 

Animatie, Rap en iPad in de klas!

Mood Music & Motion, workshop voor groep 4/5/6

Kinderen zijn dol op animatiefilms. Hoe leuk is het als zij nu zelf in de klas zo’n filmpje kunnenmaken? Kunstencentrum Waalwijk biedt acht basisschoolklassen (groepen 4 t/m 6) de gelegenheid om in de klas zelf animatiefimpjes te maken met behulp van iPads. De kinderen krijgen op school een workshop van twee uur door Jola Hesselberth. Jola is vormgeefster en heeft onder meer voor Sesamstraat diverse animatiefilmpjes gemaakt. Zij is ook als docente verbonden aan Kunstencentrum Waalwijk.

Van animatiefilm tot clip
In de workshop gaat het over filmen, maar ook over MOODS: stemmingen waarmee leerlingen geactiveerd worden zich uit te drukken, om een verhaal te vertellen. Zowel rap als animatie zijn creatieve vormen dichtbij de doelgroep. Meer inzicht in de betekenis van woord en beeld kan een andere houding van luisteren stimuleren. Daarmee draagt de workshop onder meer aan bij het ontwikkelen van deze vaardigheden:

·      Samenwerken, luisteren en reflecteren
·      Stimuleren van creatief vermogen en sociaal emotionele ontwikkeling
·      Leren op een positieve manier naar jezelf en je omgeving te kijken
·      Oriëntatie op jezelf en de wereld

De kinderen leren animatiefilmpjes maken in stop motion. Dit doen ze door te tekenen op de iPad. Als de clip klaar is, leren de kinderen de gekozen beat te bewerken en in te zingen met hun eigen teksten. Alle apparatuur, waaronder camera’s en tien Ipads, worden door Jola meegenomen naar school. De prijs voor deze workshop van 2 uur is € 180,- Scholen in de gemeente Waalwijk kunnen voor deze workshop een aanvraag doen voor het Activiteitenbudget Cultuur 2017. Als je graag een leuke, leerzame en creatieve ochtend wilt, stuur dan gauw een mail naar s.vreeburg@kunstencentrumwaalwijk.nl. 

Dit project MM&M is mede mogelijk gemaakt met financiele steun van Fonds 21 en Kunstencentrum Waalwijk.